Ishrana u vreme menstrualnog ciklusa

Žensko telo svakog svakog meseca prolazi kroz četiri faze i u svakoj ima različite nutritivne potrebe.

 

Sada ćemo pričati o namirnicama koje bi trebalo da uključite u jelovnik, a koje da izbegavate za vreme menstrualnog ciklusa, kako biste ublažili brojne simptome, poput menstrualnih grčeva, glavobolje, nadimanja, bolova u stomaku i promene raspoloženja.

 

Trebalo bi izbegavati industrijski prerađenu hranu, hranu bogatu šećerima I nezdravim mastima. To bi trebalo I inače izbegavati, ne samo u tim danima. Ishrana treba da bude raznovrsna I kvalitetna da bi svaki deo našeg tela pravilno funkcionisao.

Ako žudite za nekim slatkišima probajte da ih zamenite voćem, zdravijim varijantama ovsenih keksića ili sirovih torti I kolača. Na mojoj Instagram stranici imate pregršt ideja za iste.

Ono što je najbitnije da svaka žena prati svoj organizam I nauči šta joj prija.

Namirnice koje su nam tada potrebne su one sa visokim sadržajem triptofana, esencijalne aminokiseline koja učestvuje u proizvodnji hormona.

To su namirnice poput jaja, lososa, spanaća, belog mesa, sojinog mleka… One vam mogu pomoći u povećanju nivoa seratonina koji može ublažiti neke od neprijatnih simptoma pms-a.

Moje preporuke su:

Losos ili druga riba. Losos je bogat omega 3 masnim kiselinama I vitaminom B12. Ove hranljive materije imaju antiupalna svojsta I mogu vam pomoći u borbi sa menstrualnim grčevima.  Osim lososa, možete da birate I tunu, sardine, pastrmku…

 

Crna čokolada sa većim postotkom kakaa (preko 70%). One imaju veći procenat magnezijuma I antioksidanasa. 1-2 kockice dnevno.

Banane jer sadrže kalijum, vitamin B6, I biljna vlakna koja mogu poboljšati rad digestivnog Sistema.

 

Spanać, brokoli sadrže dosta gvoždja, magnezijuma I biljnih vlakana.

Gvoždje je u tim danima bitno da se ne bi osećali umorno. Kako bi se gvoždje bolje apsorbovalo iz hrane, unosite u toku dana dovoljne količine vitamina C.

 

Jaja su izuzetna namirnica. Najbolje koristiti u vidu kajgane. Tako da možete napraviti omlet sa povrćem po želji.

Žumance sadrži gvoždje, vitamine rastvorljive u mastima , esencijalne masne kiseline.

 

Žitarice celog zrna su sjajan izvor magnezijuma, vitamina B I E. Takođe, žitarice celog zrna će vam pružiti duži osećaj sitosti.

Sjajan izbor su integralni pirinač, heljda, kinoa.

 

Ono što vam, takođe, može pomoći to je topli čaj od kamilice. Zahvaljujući svojim umurujućim svojstvima opustiće vam nervni systemi poboljšati varenje.

 

I na kraju, u današnje vreme, postoji dosta zabluda o ishrani. Telo će vam uvek poslati signal. Pratite ga, učite I volite.

Scroll to Top