BUNDEVA, kraljica jeseni – povrće za celu porodicu: 10 sjajnih efekata na celo telo

Jedan od najlepših ukrasa (i ukusa) zime svakako je bundeva!

Osim što je možete pripremiti na desetine slasnih načina, bundeva može da vam pomogne i da popravite zdravlje. Odlična je i za muškarce, i za žene, i za decu, a evo i kako:

1. Bogate su antioksidansima što znači da deluju protivupalno. Zbog toga su odlične za zdravlje vaših zglobova, organa, kod povreda mekog tkiva, a pomažu i u nošenju sa stresom.

2. Zbog velikih količina vitamina A koji sadrže, čuvaju oči od degenerativnih promena i katarakte.

3. Visok nivo vitamina C jača imunitet i podstiče proizvodnju kolagena, zbog čega je odlična za kožu i čini je blistavom i elastičnijom.

4. Dobar su izvor vlakana, pa dobro čiste telo od toksina i pomažu telu da funkcioniše kako treba.

5. Sadrže dovoljno karotena koji im daje narandžastu boju, a ljudima pomaže da ne ostare prerano i sprečava kardiovaskularne bolesti.

6. Semenke bundeve bogate su proteinima i masnim kiselinama, koje pomažu u regulisanju nivoa holesterola, čuvaju od artritisa, poboljšavaju moždane funkcije i omogućuju zdrav izgled kože.

7. Meso bundeve i semenke bogate su magnezijumom, koji je neophodan za zdravlje kostiju i zuba.

8. Bogata je kalijumom i cinkom, koji su ključni u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i visokog krvnog pritiska. Cink je odličan i za plodnost, lepu kožu i imunitet.

9. Sadrži L triptofan, hemikaliju koja daje dobar osećaj.

10. Ulje semenki bundeve odlično je kod lečenja upala prostate, a preventivno čuva od razvoja kancerogenih promena na prostati.

Scroll to Top