Proteklih godina ugljeni hidrati su, bez razloga, na lošem glasu.
Zdrava ishrana treba da teži: povećanju korišćenja složenih ugljenih hidrata (integralne žitatarice, mahunarke…) i smanjenju korišćenja prostih ugljenih hidrata ( beli šećer) . Po mogućstvu potpuno izbaciti.
Što se tiče složenih ugljenih hidrata trebalo bi koristiti: pšenicu, raž, ovas, ječam, kukuruz, pirinač, proso. Upotreba ovih žitarica ima blagotvorno dejstvo na naš organizam. Najveći procenat energije naše telo treba da dobija od njih. Savetujem korišćenje žitatica za doručak pa i ručak. Obezbedićete sebi energiju za ceo dan.
Integralne žitatice poseduju i klicu i opnu gde se nalaze vitamini B I E I, takodje, bogate su vlaknima. Što je jako bitno za našu crevnu floru.
Krtolasto povrće i mahunarke ( krompir, pasulj, grašak…) takođe su bogati složenim ugljenim hidratima, ali predstavljaju i značajan izvor proteina.
Ishrana koja je sačinjena na osnovu žitarica, voća, povrća, mahunarki obezbeđuje (pored hidrata) neophodne dnevne količine biljnih vlakana.
Dakle, hidrati su neophodni našem telu i njihovo isključivanje iz ishrane nije preporučljivo.