Da li je brojanje kalorija dobra stvar ili ne?

Ishrana je, bez imalo sumnje, činilac koji najviše utiče na zdravlje. Sam čin unošenja hrane se konstantno ponavlja ceo život. Moglo bi se reći da 90% bolesti, osim infekcija i nesreća, je usko vezano sa ishranom. Ishrana zavisi od slobodne volje svakog pojedinca i potrebno je jako unutrašnje ubeđenje da se loše navike u ishrani iskorene i zamene zdravijim.

Skoro svako ko je na početku tog svog puta, počinje od tih famoznih kalorija. Do skoro su svi priručnici o ishrani posebno naglašavali ukupnu količinu kalorija koja se unese u organizam u toku jednog dana.

Kvalitetni i odgovarajući režim ishrane ne može se meriti količinom unetih kalorija.

Mnogo veći akcenat treba staviti na namirnice koje sačinjavaju te kalorije. To nije problem kvantiteta već kvaliteta. Rafinisani ugljeni hidrati poput belog belog pirinča, belog brašna…sadrže približno isti broj kalorija kao integralni pirinač i ntegralno brašno, ali hranljiva vrednost ovih drugih je znatno veća.

Beli šećer ima praktično isto kalorija kao med, ali je siromašniji vitaminima i mineralima. Dakle, obezbeđuje skoro isti broj kalorija, ali imaju različit uticaj na zdravlje.

Dakle, dolazimo do zaključka da nam je bitniji kvalitet nego kvantitet.

Unosite nitritivno bogatu hranu. Smanjite upotrebu, ili potpuno izbacite, rafinisanu hranu. Belo brašno, beli šećer. Jedite više celovite namirnice, voće, povrće, koštunjavo voće, meso, ribu. I budite umereni. Kalkulator kalorija vam neće trebati.

Scroll to Top