Kolagen u službi lepote i zdravlja

Kolagen je glavni strukturalni protein u vanćelijskom prostoru i sastavni je deo raznih vrsta vezivnog tkiva u organizmu. Kod sisara predstavlja najzastupljeniji protein, jer je zastupljen u 25–35% ukupne količine telesnih proteina. Sastoji se od međusobno povezanih aminokiselina koje čine vezivno tkivo tetiva, ligamenata i kože. Kolagen se dobija iz želatina koji ima višestruku primenu kako u prehrambenoj tako i u farmaceutskoj industriji. Kada se želatin podvrgne intenzivnoj hidrolizi, dobijaju se suplemenati koji se koriste za očuvanje zdravlja kože, kostiju i zglobova.

Kolagen, kao većinski sastojak naše kože, čini je elestičnom i hidrira je. Organizam sam prirodno proizvodi kolagen ali njegovo prisustvo i regeneracija opada sa starenjem. Da bi se taj proces ublažio, potrebno ga je dodavati ishrani u obliku suplemenata. Tako će se stvoriti zaliha, ali i podstaći prirodna produkcija.

Suplementacija kolagenom poboljšava celokupno zdravlje i izgled. Podstiče regeneraciju kose, noktiju, kože i ligamenata i uopšte hrskavice i vezivnog tkiva čitavog organizma, čime se povećava mogućnost za zdravijim, manje steresnim i kvalitetnijim starenjem.

Postoji 16 tipova kolagena. Četiri glavna su TIP 1, 2, 3 i 4.9

TIP 1: Ovaj tip čini 90% kolagena u našem telu i napravljen je od gusto zbijenih vlakana. Čini strukturu kože, kostiju, hrskavice, tetiva, vezivnog tkiva i zuba.

TIP 2: Sastoji se od labavije zbijenih vlakana i nalazi se u elastičnoj hrskavici koja čini naše zglobove mekšim.

TIP 3: Zadužen za podržavanje zdravlja i strukture mišića, arterija i organa.

TIP 4: Ima ga u skoro svim slojevima kože i pomaže filtraciju.

 

Prirodni izvori kolagena:

Proizvodnju kolagena u organizmu možemo povećati i unošenjem hrane koja pospešuje proizvodnju istog.

Hrana bogata vitaminom C ( citrusno voće, paprika, jagode…)

Hrana bogata amino kiselinama-

prolin: jaja, pšenica, mlečni proizvodi, kupus špargla i pečurke i

glicin: svinjska i pileća kožica i hrana bogata proteinima.

Bakar: semenke susama, organsko meso, kokos, indijski orah, sočivo.

 

Kolagena ima u vezivnim tkivima životinja. Posebno bogat izvor kolagena su kosti životinja ( od kojih se priprema čorba naprimer).

Želatin je zapravo kuvani kolagen.

 

Suplementacija kolagenom:

Na tržištu kod nas se pojavljuje u poslednje vreme više tipova suplemenata. Najčešće pominjani su hidrolizovani kolagen i želatin.

Oba ova tipa su proteini razbijeni na peptide, koji se lakše apsorbuju u orgamnizmu.

Ono što studije imaju zabeleženo je da suplementacijom kolagenom dobijate benefite na sledećim poljima:

Povećanje mišićne mase uz treninge.

Ublažavanje tegoba izazvanih artritisom.

Elastičnost i poboljšanje izgleda kože.

Ukoliko se odlučujete za dodatnu suplementaciju kolagenom, moja preporuka je u prahu ili tečni. Radi se o direktnoj primeni i možete ih lako dodavati smutijima, kašama, čorbama.

 

Scroll to Top