Kako ostati fit u vreme praznika

Ishrana tokom praznika je velikom broju ljudi tema o kojoj razmišljaju kada dodje decembar.Vreme slava, praznika, proslava, uživanja u društvu najdražih i po koja čašica alkohola.

Moram da vas razočaram, ali o tome treba više da mislite ostatak godine.

Za praznike uživajte sa najbližima i opustite se.Hranite se tako da se osećate lepo posle obroka, ne osećejte grižu savesti ako ste pojeli/popili više nego što treba.Taj kratak period praznika treba da vam posluži da uživate. Celu godinu imate i trebate da vodite računa o zdravlju, ishrani, treningu.

Ja ću vam dati par saveta kako da se ne prejedate za prazničnom trpezom.

-Obavezno doručkujte

-Ne preskačite obroke. Ukoliko preskačete obroke, može da se desi pad insulina, i da nadoknadite i viškom kalorija u sledećem obroku.

-Neka pola tanjira uvek bude sveže povrće. To će vas, takođe, zasititi i unećete dovoljno vlakana.

-krećite se što više možete u tim danima ili trenirajte

-Pijte manje gaziranih pića ( bespotrebnih kalorija )

-Jedite od svega po malo. Poznato je da za praznike ima raznih specijaliteta na trpezi. Uzmite od svega po malo i uz meru ( kako se ne bi prejedali)

-Jedite sa čestim pauzama u jelu (3-5 minuta) kako biste dobilio signal iz želudca da li ste još gladni

-Smanjite glikogen pre praznika ( smanjen unos ugljenih hidrata) i uradite jedan jači trening tih prazničnih dana. To je bitno jer usled ispražnjenih zaliha glikogena i ubrzanog metabolizma, manje su šanse da se ono što pojedete pretvori u salo.

-Pijte dosta vode. Ako pijete alkohol posebno povedite računa o unosu vode. Voda takođe održava metabolizam brzim i štetne materije će brže otići. Samim tim, ukoliko konzumirate alkohol, sprečićete dehidrataciju organizma.

 

I, na kraju, prođu praznici i vraćate se svojim rutinama i ritualima. To je nešto što je dosta bitnije nego tih par dana slavlja. Da ostatak godine živite i hranite se balansirano.

A za praznike se slobodno opustite, uživajte i kreirajte uspomene.

 

Scroll to Top