Jednostavni saveti za dobru organizaciju

Dobra organizacija vremena je važna iz više razloga. Jedan je jer nam omogućava da fokusiranije idemo prema svojim ciljevima, drugi može da bude osećaj zadovoljstva i ponosa jer ispunjavamo željeno a krajnji cilj je mir sa sobom da smo dali sve od sebe i da smo ponosni na realizovano.

Organizacija u svakodnevnom životu je nešto što će nam učiniti život lepšim. Svako jutro ili veče pre, napravite plan za idući dan. Ustajte bar 15min ranije nego što ste navikli.

Odvojite to vreme za nešto u čemu uživate: popijte čašu vode čim ustanete, otvorite širom prozor i udahnite svež vazduh, poslušajte neku pesmu, rastegnite se… Znam da većina ustaje i na brzinu se oblači, verovatno ne možete ni da se setite kako vam prođe jutro. Napravite neku jutarnju rutinu u kojoj ćete uživati. Dan će vam lepše početi.

Napravite svoju listu obaveza i rešavajte ih po prioritetu. Ako vam je lakše sve stavite na papir (vremenom kada uđete u rutinu, sve ćete moći u glavi da posložite).

Mnogima od nas je teško da odbijemo nešto kada nam neko traži da mu učinimo, ali najuspešniji među nama nemaju nikakav problem sa tim. Vreme je novac, kako se često kaže, zato se tako i ophodite prema svom vremenu. Drugi ne znaju koliko ste danas pretrpani obavezama i zamoliće vas da nešto uradite, ali je na vama da im ljubazno kažete „ne“ i da nastavite dalje. U suprotnom, nećete stići da završite svoje zadatke i posle ćete biti ljuti na sebe što ste pristali na to.

Zamislite svoj idealan dan (vizualizacija je jako moćna stvar), a onda uz spisak zamislite kako precrtavate jednu po jednu obavezu kako bi vas dan bio idealan.

Pa prionite na posao i prvo rešite najtežu obavezu koja vas čeka taj dan. Psiholočkim rečnikom prvo “pojedite žabu”, posle sve ide lakše.

Dokazano je da su organizovani ljudi pouzdaniji prijatelji, bolji radnici, imaju jasne ciljeve, efikasniji su pri izvršavanju obaveza.

Scroll to Top