Praznični slatkiš koji će vas osvojiti na prvi zalogaj.
Potrebno vam je:
– 150gr suvog voća (kod mene seckane nektarine, brusnice i groždjice)
– 150gr seckanog koštunjavog (kod mene badem i indijski orah)
– 2 jaja
– 2 kašike meda
– 200ml jogurta
– kora od 1 limuna
– kora od 1 pomorandže
– 100ml soka od limuna i pomorandže (to vam je po jedna voćka)
– 50gr kokosovog ulja
– 50gr kokosovog brašna
– 50gr speltinog brašna
– 50gr pirinčanog brašna
– 10gr praška za pecivo
– začini po želji: cimet, mleveni djumbir, anis, karanfilić
– kašika kakaa
– kašičica kurkume
Suvo voće preliti sa jogurtom. Koštunjavo sa sokom od limuna i pomorandže. Ostaviti da odstoji dok pripremate ostalo.
Belanca umutiti u čvrst sneg zajedno sa medom.
Dodati žumanca, koru od limuna i pomorandže.
Potom kokosovo ulje pa mutiti da se sjedini.
U masu dodati suvo voće i koštunjavo (sa sve tečnošću kojom ste prelili). Promešati špatulom.
Dodati sve ostale suve sastojke i sjediniti.
Podeliti smesu na dva dela i u jedan deo dodati kašiku kakaa, u drugi kurkumu (ovo nije obavezno, može i samo kakao).
Sipati u kalup za kuglof braon pa žuti fil.
Peći na 170 °C 40-50 minuta.
Kad se ohladi preliti sa:
– 50gr bele čokolade bez šećera koju ste otopili na pari sa kašičicom kokosovog ulja.
Ima puno sastojaka, ali se veoma brzo pravi, kao i svi moji rescepti.
Skuvajte čaj ili kaficu i uživajte uz parče ovog divnog kuglofa.