VITAMIN U SLUŽBI LEPOTE: : Cink, mineral koji hrani kožu i kosu

Cink je mineral koji je našem telu potreban kako bi ono uspešno odgovorilo na zahteve savremenog života – održavanje imnunog sistema u uslovima zagađenja, održavanje kognitivnih funkcija, zdravih kostiju, normalne plodnosti i reprodukcije, normalne funkcije vida, funkcije enzima i normalne sinteze proteina.  Cink nam je posebno važan jer doprinosi smanjenju umora, puni naše baterije i omogućava nam da budemo efikasni na fakultetu, poslu, treningu, pa i da nam ostane vremena za piće sa društvom.

Pored naučno utemeljenih blagodeti po složen ljudski organizam, cink možemo koristiti i kako bismo održali normalnu funkciju kože, poboljšali njen izgled, kako bismo negovali kosu i sprečili listanje nokatne ploče.

U službi lepote cink se može koristiti u vidu suplemenata, odnosno dodataka ishrani. Na našem tržištu dostupan je veliki broj alternativa kada je o ovom mineralu reč – tablete, kapsule, šumeće tablete. Cene značajno variraju u zavisnosti od proizvođača, količine minerala cinka u proizvodu, broja tableta, kvaliteta pakovanja. Dobra vest je da po ceni od otprilike 250 dinara u lokalnim apotekama možete kupiti čak 50 tableta cinka, koje pijete jednom dnevno uz dosta vode. Zamolite farmaceuta da vam predstavi sve dostupne opcije i odaberite najbolju za sebe. Upamtite da morate voditi računa o količini cinka koju unosite u organizam jer količine između 150 i 500 miligrama dnevno mogu biti toksične i mogu dovesti do poremećaja u radu i funkcionisanju nervog sistema.  Hrana poput kikirikija, crvenog mesa, spanaća, žitarica, jaja, mleka, ostriga, pivskog kvasca i semena bundeve sadrži cink.

Cink možete primenjivati i u direktnoj nezi lica, što će posebno obradovati osobe za problematičnom kožom. Maske za lice u kojima se cink nalazi visoko na listi sastojaka doprinose smanjenju upalnih procesa na koži, dubinski čiste pore od nečistoća, regulišu lučenje sebuma i isušuju postojeće bubuljice na licu. Predlažemo da probate Balea masku sa cinkom, i Afrodita masku za lice sa cinkom i umirujućom lavandom. Masku za lice u debljem sloju nanesite jednom do dva puta nedeljno na prethodno pilingovanu i očišćenu kožu lica.

Kao saveznik u nezi problematične kože podršku vam može pružiti cinkova pasta – mešavina cink oksida, vazelina i talka.

Cinkovu pastu nekoliko puta dnevno nanesite na bubuljicu. Ovakav tretman upaljenih zona doprineće bržem sazrevanju bubuljice i smanjiće mogućnost pojave ožiljaka i fleka na upaljenoj zoni. Posebno je važno istaći da cinkova pasta prodire u dublje slojeve epidermisa, tako da dubinski pročišćava pore i ne deluje samo na površinski sloj kože. Vaša koža neće razviti rezistentnost na cink, tako da će vam cinkova pasta sigurno biti veran kozmetički prijatelj duži niz godina. U zavisnosti od količine paste i broja nanošenja na dnevnom nivou, koža na tretiranom području može početi da se peruta, ali ne brinite – vaša koža se obnavlja, a isušivanje i zateznje na licu možete sprečiti (i sanirati) obilnom hidratacijom lica. Predlažemo da unosite dva litra vode dnevno i da na lice nanosite hidratantne kreme za lice koje će uspostaviti ravnotežu između vode i lipida u koži. Cinkovu pastu možete koristiti i za tretiranje herpesa., a  možete je kupiti u lokalnoj apoteci po ceni od stotinak dinara, a pasta će vam zaista dugo trajati.

Za dodatnu negu problematične, normalne ka mešovitoj i osetljive kože možete koristiti i termalnu vodu bogatu cinkom. Termalne vode brzo su postale obavezan član kozmetičke postave lepotica širom sveta zbog jednostavne primene, pristupačne cene i učinkovitosti. Na tržištu Republike Srbije dostupno je nekoliko termalnih voda različitih proizvođača, dok se Uriage termalna voda izdvaja po visokoj koncentraciji minerala cinka. Uriage termalnu vodu možete koristiti kao osveženje za lice bilo kada tokom dana, a ujutru i uveče nakon umivanja i čišćenja raspršite vodu po licu i na taj način pomozite koži da se brže regeneriše, obriše flekice od bubuljica i osnaži sopstvenu odbrambenu funkciju. Cene termalnih voda, u zavisnosti od proizvođača i količine kreću se između 400 i 1500 dinara.

Da li vi koristite cink za negu kože i u kojem obliku?

Izvor JollyWoman

Scroll to Top