Dunja je pomalo zaboravljeno voće. Pripada istoj porodici biljaka kao jabuke i kruške. Koristi se cela: plod, semenke, list.
Sadrži dosta minerala i vitamina C. Nekada su se pravili čajevi od semenki i listova dunje. Od semenki za nesanicu. Od listova za dijareju. I moja baka je držala dunje u ormaru. Svašta su te naše bake znale Ja sam moje dunje donela iz sela gde imamo raznog voća, što bi se sada reklo organskog.
Bile su lepo zrele pa je nisam kuvala:
- 100gr rendane dunje (jedna srednja)
- 1 kašika limunovog soka
- 1 kašika eritritola
Preko rendane dunje staviti limun i eritritol. Ostaviti 15-ak minuta.
Potom dodati:
- 50gr mlevenog badema
- 30gr sitnih ovsenih (ne meljemo ih dodatno)
- 30gr mlevenog keksa
- 20gr kokosovog ulja (meriti nerastopljeno)
- kašika meda (ko voli slađe neka doda još, probati smesu)
Sve zajedno umesiti rukama i formirati kuglice. Preko sam dekorisala sa 2 kocke otopljene crne čokolade.