Preskakanje obroka je, pored uzimanja grickalica, drugi najčešći poremećaj u ishrani.
U praksi često čujem da ljudi ne doručkuju, ne večeravaju, jedu za doručak samo voće, ne stižu da ručaju, ne jedu meso…Sve to nije dobro.
-Kada preskočimo unos hrane ujutru:
-Nivo kortizola je veliki, kod nekih ljudi čak i veći pad šećera.
-Možda i ne osećamo glad ali naš želudac i crevni sistem se ujutru sprema da primi hranu i počinju sa lučenjem supstanci koje treba da pomognu u varenju.
-Aktiviraju se brojni hormonski mehanizmi koji služe za stvaranje energije za rad srca, mozga i mišića.
Kada preskočimo doručak ili u gorem slučaju, popijemo kafu, time zaključavamo sva vrata na našim masnim ćelijama.
Dakle, nakon jednog preskočenog obroka, sve što pojedemo kasnije (taman to billa salata ili jedna voćka) višestruko se koristi. Ostatak se skladišti i bazalni metabolizam se uspori. To je prirodan čovekov proces u borbi za preživljavanje.
Potrudite se da jedete svaki dan u približno vreme. Planirajte svoje obroke. Nosite hranu na posao-školu. Telo vam uvek daje signale-pratite ih!